Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2010 13:25 - Robin Hood (2010)
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 3354 Коментари: 4 Гласове:
2



image

Фен съм на филмите на Ридли Скот. Той има една епична визия за филмте си, като ги изпипва до последния им недостатък. Подобен е случаят и с новата му продукция по добре известната легенда за Робин Худ. Историята проследява първите стъпки на разбойникът, пазител на бедни, като представя както него, така и тогавашна Англия по един уникален и новаторски начин.

В началото историята ни запознава със стрелецът Робин Лонгстрейд, който е в армията на Ричард Лъвското Сърце, готова да посрещне своето последно завоевание-Франция. Но кралят умира внезапно и войниците трябва да върнат короната на новият английски крал. И докато се връщат от похода, те биват пресрещнати от армията на Годфри, английски благородник, играещ подмолно на страната на Франция. Той успява да се справи почти с всички, освен с малката дружина на Робин, която успява да се спаси от похищението. Но въпреки спасението, Робин е заклет да върне меча на бащата на умиращия войн Робърт Локсли. Той трябва да отиде в Нотингам, където живее семейството на починалия войн, но преди това трябва да върне короната на егоистичния престолонаследник Крал Джон.

След като връща короната, той потегля към Нотингам, а там среща една борбена жена на име Мариан и стар човек, очакващ своя син, най-после да се върне. Между Робин и Мариан пламва тиха страст, която и двамата не могат да си позволят, в това време на война и размирици. И докато те поддържат страстта си, френската армия приближава все по-близо до Англия, като завзема и унищожава всичко до което се докосне, водена от двуличния Годфри.

Представянето на епохата е едно от най-качествените пресъздавания, от мрачната викторианска атмосфера на „Човекът вълк” насам. Костюмите, оръжията и дори веселите песни в кръчмите, напомнят за онази средновековна красота, която е вдъхновявала често и млади и стари. Какво да кажа за бойните сцени, Ридли Скот нееднократно се е доказвал като крал на епичната битка. Особено последната такава е наситена с напрежение, което ще ви остави без дъх.

Актъорския състав също е на едно високо ниво. След „Гладиатор”, Ръсел Кроу отново е начело на исторически филм на Ридли Скот, като поема главната роля на Робин Худ и отново се справя със задачата си. Мариан е изиграна от невероятната Кейт Бланшет, от която струи класа, дори и когато играе обедняла вдовица, както е случая тук. Марк Стронг играе, каквото винаги си играе и му е удобно, а именно злодеят. Макар и да е убедителен като Годфри, той бавно, но сигурно поне на мен започва да ми омръзва. За да си актъор, трябва да поемаш и рискове, а точно той винаги играе на сигурно, може би защото не е сигурен, че ще се понрави на публиката в друго лице. Определено мога да похваля актъора Оскар Исак, играещ ролята на младия крал Джон. Той добавя към ролята си нужната доза ирония и егоцентризъм, като накрая получаваме един човек, стремящ се към властта и готов да полети високо, без дори да подозира, че от високо се пада най-болезнено. Нещо, на което сме свидетели дори и в днешните времена.

Новият прочит на известната легенда за Робин Худ е един уникален микс от емоции, поуки и епична красота, които макар и събрани в два часа и половина няма да ви оставят време, да гледате към своите часовници.

 

8.5 / 10



Тагове:   Hood,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Обективно
23.05.2010 16:37
Няма как филмът да бъде лош с толкова много големи имена в него. Не съм фен на Ръсел Кроу, но много се радвам на Марк Стронг, затова ще го изгледам при първа възможност.

Много добре написано ревю. Изпрати го на някое списание, техните рядко са по-добри :) .
цитирай
2. thefaceoftheshadow - Благодаря...
23.05.2010 20:14
...за оценката.
цитирай
3. анонимен - Филмът ми достави удоволствие в ...
24.05.2010 11:53
Филмът ми достави удоволствие в залата. Тази съвременна трактовка на историята за Робин Худ е изпипана до последните детайли.
Ревюто ти отразява абсолютно всички достойнства на филма и мога да кажа, че е написано доста професионално. Наистина си заслужава да се прочете от повече хора.
цитирай
4. kometapg - Поздравявам те за чудесното ревю! ...
27.05.2010 00:21
Поздравявам те за чудесното ревю! Написано е много стилно и обективно. А и филмът го заслужава. Това е един нов начин на представяне на историята за Робин Худ. Филмът е издържан във всяко едно отношение - епично представяне на епохата, чудесна актьорска игра и много емоция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1203862
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031