Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2010 14:00 - Силата на обещанието (прологът)
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 3961 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 06.07.2012 11:01


След като вчера завърших с втория си роман, реших да публикувам пролога, който редактирах. Преди обаче да го публикувам искам да благодаря на екипа на групата във фейсбук Sozopol Bulgaria за отзивчивостта и за това, че решиха да публикуват писмото ми с благодарност за вдъхновението към тях като новина. Благодаря им също така, че сред толкова красивите фотоси на галерията им успях да намеря идеалната снимка, която описва според мен историята ми най-добре. Дами и Господа, представям ви...

Силата на обещанието

image

Поп Игнатий беше приключил с литургиите за днес. Грешниците се бяха уморили да се изповядват. Бяха скрили греховете си под възглавницата на притъпената съвест.
Той проследи с поглед старата жена, която гасеше тлеещите свещи. Както винаги, тя хвърляше на отеца погледи изпълнени с неприязън, на която той беше свикнал. На Божиите хора доста често се гледаше с негодувание. Но какво можеше да се очаква, след като той проповядваше доброта и великодушие? Думи, които губеха значението си насред несгодите на това тъжно време. 
Светият човек още веднъж се прекръсти пред иконите, положени на стената и се обърна, свел поглед към земята. Готов да си върви, той замислено се загледа в светлината идваща от отворените църковни врати. Мислеше си за целия онзи свят, потънал във вледеняващия ужас на войната. Онези, които едва ли щяха да излязат живи от нейните огньове. Които ходеха боси насред снега. Те гладуваха и едва дишаха, пронизани дълбоко от жестоката истина на една човешка гордост. Онези мъже и млади момчета, които никога повече нямаше да видят своята майка България.
Неговият унес беше прекъснат от приближаващи стъпки. Светията повдигна глава и отвори изненадано очи, когато видя младата жена, пристъпваща към него. Тя беше като ангел, облян от светлината на умиращото слънце. 
Нейната стройна фигура и сключени в кок дълги коси, припомниха на Игнатий, че по Земята бродеха създания, умеещи да омагьосват само с присъствието си. За него обаче, повечето от тези красавици, бяха по-грозни и от дявола в душите си. Те носеха със себе си поквара и греховност. 
Отецът направи стъпка напред, за да може да види по-отблизо новодошлата.
-Госпожо Иванова?
Той сведе глава в тих поздрав и се усмихна, когато видя добродушното й лице.
-Идвам да се изповядам отче.-рече тя, а на устните й изгря тъжна усмивка.
Попът отвори изненадано очи, след което поклати нервно глава.
-Надявам се само да не смущавам покоя ви.
-О, не, разбира се, че не. Просто съм изненадан, че сте дошла...
Тя сведе виновно поглед.
-Така е, отдавна не съм идвала... Нека иде при кошницата с греховете ми. Както и да е, аз съм тук, за да помоля за прошка...
Отецът изпъна гръб, готов да изслуша тази толкова изстрадала жена.
-Грешна съм отче.... в очите на другите съм грешна. 
Младата госпожа сведе поглед, а в очите й заискряха първите издайнически сълзи.
-Грешна съм, затова че не губя надеждата си. Затова, че се опитвам да съживя една мечта, която може би вече отдавна лежи нейде мъртва, заедно с другата част от сърцето ми. 
Сълзи се застичаха по нежните бузи на жената.
-Но нима има нещо грешно в любовта и в това да не искаш да пристъпиш клетвата, дори и това да ти донесе самотата на оставащите дни? Това ли иска Бог? Да се отричаме от чувствата си, дори когато е късно, или да се борим за тях, до последния си дъх на тази... тази грешна земя?
-Мило дете....-трогнат от думите й Игнатий пристъпи напред.
Той нежно докосна рамото й, а сълзите вече се превръщаха в плач.
-Често хората не разбират думите Господни. Често те приемат всичко буквално и с това, всъщност богохулстват и унищожават...
-Не мога да се откажа от това, което съм градила толкова много години. Не мога да се откажа от.... него....
-Недей!
Попът се прекръсти.
-Вярвай, детето ми. Вярвай и следвай сърцето си. Само така ще успееш да  прескочиш ямите от хорска злоба, плъзнали като отровни змии около теб...
Двамата дълго стояха загледани един в друг. Младата жена изтри сълзите си и стисна ръката на попа, неспособна да каже каквото и да е.
Тя се обърна и с бавни крачки се устреми към изхода. Зад гърба й поп Игнатий отново се прекръсти.
-Може ли така, Боже? Безгрешните да тънат в обвинения, а грешниците да се прикриват зад лъжи. Накъде отива този свят? Накъде?
Останала глуха за думите му, младата жена потъна в последните лъчи на падащия изгрев, разстлал своето обещание в кристалните води на морето.





Тагове:   Обещанието,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kometapg - Малко, но от сърце! Пожелавам ти ...
07.07.2010 23:51
Малко, но от сърце!
Пожелавам ти успех с публикуването! И знам, че някога ще стане!!!
цитирай
2. desilazarova - Започва интересно. Поздрав! И к...
18.07.2010 18:30
Започва интересно. Поздрав! И корицата е хубава!
цитирай
3. thefaceoftheshadow - Благодаря,
19.07.2010 11:29
радвам се, че ти хареса.
цитирай
4. анонимен - Пролога е впечатляващ и определено ...
20.07.2010 22:59
Пролога е впечатляващ и определено буди интерес. Автора също си го бива ;P според мен книгата ще е добра, защото отразява актуални за времето ни проблеми.. имам само един въпрос.. Кога ще я има в книжарниците?
цитирай
5. thefaceoftheshadow - Това е въпросът!
21.07.2010 12:26
Веднага след редакцията мисля да започна издирване на добро издателство! Благодаря за интереса и се надявам наиситна някой ден, книгата да бъде по книжарниците, пък дори и да не постигне успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1209944
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930