Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 11:32 - Мисия "кандидат-журналист"
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 10731 Коментари: 36 Гласове:
38

Последна промяна: 04.09.2010 11:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ето ме отново. Днешният ми разказ, всъщност е една забавна история, която моооже да се каже, че е по действителен случай (маже би леко пресилена :D) Отговарям на всички онези приятели, които харесаха предишните ми разкази и имаха нужда от нещо свежо и забавно. Надявам се да го харесате не по-малко от тях, макар и да съм още прохождащ в жанра на комедията. Все пак се постарах и се надявам разказът ми да ви донесе много положителни съботни емоции!

Мисия „Кандидат журналист”

 

В университета „Х” тази сутрин трябваше да се проведе изпитът по журналистика. Йоан отдавна чакаше този изпит. С трепет пишеше есета на различни теми и учеше от една специална книжка начина на писане на есе. Освен това, той бе изпрочел де що граматика има, и можеше да направи синтактичен разбор дори и на най-дългото и сложно написано изречение.
Представяше си деня като слънчев и приветлив, а лъчите на слънцето-осветяващи огромните отворени врати на университета, който щеше да е негов втори дом. О, какво въображение имаше това момче. Нищо чудно, че искаше да стане журналист...
Денят беше мрачен, валеше като из ведро. Вратите на университета бяха затворени, а до тях стояха някакви гигантски пазачи, които със сърдити погледи крещяха на кандидат-студентите да отстъпят назад.
-Майка си ли търсиш тукааа?!-крещеше един от едрите пъдари.
-Трябва да влизаме за изпит!-препираха се няколко от кандидатите.
-Изпитът започва у девет!-авторитетно изкоментира един от пазачите.
-Вече е девет и половина...
-Дай надзадеее!
Вратите на университета изведнъж се отвориха и учещите дадоха крачка назад, клатушкащи се като акробати без равновесие. Йоан се спъна в крака на един от кандидатите и полетя надолу. Падането му по стълбите беше съпътствано от охкания и пъшкания, а самият той приличаше на подхвърлена играчка. Докато падаше си помисли, че по-зле не може да стане, ала жестоката ирония на съдбата изпревари мислите му.
Момчето се озова право в един обърнат контейнер, стоящ пред стълбите на университета. Мракът и ужасяващата миризма удариха ноздрите му като нова колекция аромати от фолкпевица-травестит.
Йоан се изправи и изплю едно пакетче от обикновени вафли „Боровец”. След като свали от главата си един плик омазан с нещо кафяво, което той искаше да си мисли, че е течен шоколад, мисълта, че не може да стане по-зле, отново озари съзнанието му. Прокле се още на същата секунда. Градушката заудря главата му, като барабанени палки, а неговите отчаяни охкания бяха звуците излизащи от живия инструмент. След петнайсет минути (и още едно-две падания), Йоан все пак влезе в залата.
Докато търсеше залата си той трябваше да преброди половината университет. Все пак влезе в помещение, което представляваше малка стая, изпълнена с умислени лица. Една жена, близо 40- годишна, прибираше телефони и преглеждаше лични карти с широка усмивка на уста и приятелски искрени очи.
Тя прие личните карти и изключените телефони и изпрати кандидатите към техните места - чинове прашни и разкривени, с прогнили дървени крака и седалки.
Йоан изгледа един добре изглеждащ чин и без да се замисля, седна на единия от столовете. Поредната му голяма грешка. Изведнъж краката му се издигнаха, а главата му се озова под чина. Чак сега момчето забеляза, че единия крак на стола му липсва. Каква изненада?!
-Прекрасно място...-изсъска той през зъби, докато оглеждаше останалите, които се смееха на шоуто, което им бе представил.-Все едно съм в скрита камера...
След като провери и четирите крака на съседния стол, той с въздишка се отпусна на него и подпря глава с ръката си в чакане на началото на изпита. Това обаче хич не му спести поредния куриоз.
-Ем, чи да.... На изпитче съм милуууу, да по журналистикъъъ...
Йоан притвори очи с дива искра в зениците и се загледа към дразнителя, седящ на съседния чин. Това беше едно изрусено момиче с един тон грим по лицето си, приличащо повече на онези клоуни, които ходеха по рождени дни, отколкото на кандидат- студентка. Заело своята класическа поза, държаща телефона до ухото си, момичето прехвърляше назад руси коси и се вживяваше в своя лигав екстаз.
-Пригувурих темите ба милууу, ни мъ шъшкаааай!!!-смееше се високо момичето като извънземно.-Ама как биии... щти зема едно интервю... Амъ ти си земи некви дъъвки, че нали я знайш песинтъ на Ъпсууурт...
Пищящата ярост, която пораждаше у Йоан това същество, скоро щеше да доведе до първото убийство за днес. Селянката пищеше като някой умиращ лебед. Умиращ лебед, който Йоан искаше да нареже на парчета и да изпече на бавен огън...
-Внимание, ученици!
Пискливият глас на усмихнатата квесторка превърна първоначалната му ярост в мним проблем. Все пак, селянката на съседния чин щеше да млъкне, а изпитът най-после щеше да започне след толкова много премеждия...
-Здравейте, колеги!-усмихваше се жизнерадостно жената.-Искам да ви поздравя за това, че устояхте на градушката и дъжда и макар да влязохте половин час след началото на изпита, никой не се отказа от любимия си университет. Все пак, за да станете журналисти трябва отрано да се въоръжите с търпение, особено когато основната ви публика ще са дебили на средна възраст, очакващи от наивните си съпруги да им сервират вечерята, докато те подмятат мръсните си чорапи, гледат Биг Брадър и си мислят за поредната любовница, с която заменят онази (цензура)  ха-ха,  която им е родила три деца и трябва да издържа семейството си, работеща в един прогниващ и пропадащ университет....
По челото на жената (подобно на всички останали) се бяха спуснали ситни капки пот. Тя дишаше тежко, ала усмивката й все още грееше на лицето й (макар и със стиснати зъби).
-Въй, таз сякаш говори за татю ми...
Йоан за пореден път изгледа изпод вежди момичето до себе си.
След малко им бяха раздадени листовете и те зачакаха покорно темата..., която сякаш идваше пеша от почивката си на морето.
Часът беше 11 и 15, четиредесет минути до установения край на изпита, когато темата беше донесена. Заглавието гласеше-„Аз, Ти, Тя, Той, То, Ние, Вие, Те...”
-Къв е тоз урок по български?-изсмя се момичето до него.
И макар темата да беше километрична (и не просто объркана), Йоан започна да пише. Почти беше приключил с черновата, когато усмихнатата жена изведнъж задърпа листа му.
-Времето ти свърши слънчице...-усмихна му се тя.
-Но минаха само 45 минути...
-Това е третата задача от изпита. Все пак се очаква да бъдеш журналист и да пишеш статии за минута, секунда или дори стотна... Редакторите са взискателни.
-Но аз още не съм журналист...
-Но се предполага, че ще станеш! И като станеш, трябва да покриваш интересите на онези дебели, грозни готованковци, които...
-Добре, добре разбрах...
Жената се засмя чаровно и заедно с останалите листове, остави всичко на голямото бюро.
Йоан изскочи в коридора, с надеждата по-бързо да излезе от окопите, в които се намираше в момента. Отново прибързал със своята радоста, изневиделица той полетя назад, подхлъзнал се на бананова кора..
Момчето за пореден път се изправи и понакуцващ, говореше на себе си.
-Ако знаех, че тоя изпит толкова ще боли, да се бях записал по матура...
Дааа, да си журналист е тежка професия. Особено в страна, която не уважава мисията на журналиста... Пред журналистите все се поставят разни бананови кори, или трудът им бива захвърлян в кошчето, след дълго чакане пред някое безнаказано престъпление. За какво ти е изобщо да се опитваш да покажеш истината българино? Я си трай и остави на онез убавици, с прекрасния речник и русите косици да пишат за новите модни тенденции...
И докато се поклащаше като начинаещ алкохолик на десет водки, кандидат-студента излезе от университета, надяващ се никога повече да не се завърне в тоя зандан.
 

 




Тагове:   мисия,


Гласувай:
38



Следващ постинг
Предишен постинг

1. razkazvachka - Ха, къв е тоя глезльо! Къде се намира той, ммммъ?
04.09.2010 12:24
Ако всичко туй не бешИ - защо шъ съ ни нужни журналисти!
И я по-оптимистично - не можело по лошо - може, може...

А за автора - БРАВО!
Да ти върви по пътя на журналистиката - и внимавай там за ями, капани, банани и неочаквани теми от всякакви посоки и естество...

цитирай
2. thefaceoftheshadow - razkazvachka
04.09.2010 12:25
Благодаря ти, ще внимавам! Ама някои са като бананови кори, не се виждат... :D Благодаря ти за коментара! Поздрави!
цитирай
3. monaliza121 - Поздравления thefaceoftheshadow!
04.09.2010 15:19
Интересен разказ, но не ми се видя весел... А блЪндинката е станала водеща на предаване, познах я:)))))))))))
цитирай
4. thefaceoftheshadow - monaliza121
04.09.2010 15:30
Само една ли си видяла? Щото те са няколко! Благодаря за коментара! Успешен ден!
цитирай
5. desilazarova - И от мен успех с всички ями, хлъзгави ...
04.09.2010 16:20
И от мен успех с всички ями, хлъзгави елементи и изпити! Хареса ми!:)
цитирай
6. thefaceoftheshadow - desilazarova
04.09.2010 16:32
Благодаря ти Деси! Радвам се, че и ти хареса експеримента ми! Поздрави!
цитирай
7. ckarlet - Поздрави и от мен, Thefaceofthe...
04.09.2010 18:48
Поздрави и от мен, Thefaceoftheshadow!
Има и такива моменти в живота, като да се подхлъзнем на кора:)))
По-важното е да не се отказваме от мечтите си!
цитирай
8. thefaceoftheshadow - ckarlet
04.09.2010 18:54
Благодаря ти! Никога отказване, така е!
цитирай
9. kometapg - Малко си е смях през сълзи! Много ...
04.09.2010 20:53
Малко си е смях през сълзи! Много сполучлив експеримент и очаквам следващия с нетърпение! Поздрав и усмивки от мен!
цитирай
10. lamiata - От туй се почва!
04.09.2010 21:16
После сийбалумамата на всяка стъпка! Ако не бях практикувал дваесе лазарника, нивгаш не бих понечил! Осефери се навреме и избери нещо по хуманно! Днес журнализмът е само подчинение! В тоталитарните времена можеше да прокраднеш , с езоповски и не толкова, език личностното си кредо. Днес си обречен на слугинство!
цитирай
11. thefaceoftheshadow - kometapg
04.09.2010 21:30
Радвам се, че ти хареса Светле! Поздрав и от мен!
цитирай
12. thefaceoftheshadow - lamiata
04.09.2010 21:32
Всъщност, захванах се да уча журналистика, по-скоро, за да се науча да пиша по-добре, но ако ми се отвори шанс да практикувам специалността, защо не? Поздрави от мен!
цитирай
13. stoineff - Ще...
04.09.2010 23:44
Йоан ще стане журналист. По трудния начин винаги е по - лесно да станеш човек. Трудностите по пътя са за да осмислиш постигнатото и да се научиш да го цениш. Пиши. Успехи!
цитирай
14. thefaceoftheshadow - stoineff
04.09.2010 23:53
Благодаря ти за посещението! Ще пиша... нямам избор! Поздрави!
цитирай
15. ivesa - Трудните мисии се изпълняват трудно...
05.09.2010 14:01
Слабохарактерните хора не могат да изпълняват трудни мисии.Поздравления за разказа!:)))
цитирай
16. thefaceoftheshadow - ivesa
05.09.2010 14:15
Така е, ако нямаш цел и желание да я постигнеш, няма как да стигнеш до някъде. Поздрави и на теб!
цитирай
17. katan - "забавна история",
05.09.2010 15:00
но толкова реалистична, че не ми беше забавно.
Ирония и сарказъм от човек на твоите години!
С твоя поглед върху същността на нещата можеш да стигнеш много далеч, въпреки, дъжда, градушката и динените/в случая бананови/ кори!
Пожелавам ти истински успех в журналистиката, а не такъв като на сегашните комерсиални и платени журналисти!
Отстоявай себе си и най-вече - дръж се здраво за истината!
Беше удоволствие за мен да прочета само част от това, което си написал!
Поздравявам те!
цитирай
18. thefaceoftheshadow - katan
05.09.2010 15:08
Благодаря ти за мнението! Ще се опитам да бъда себе си и да се отстоявам, колкото и да е трудно! Поздрави!
цитирай
19. aqualia - Хей, можеш, можеш!!!! :)))
05.09.2010 18:23
Мойш дъ станиш идин път журналис, кът` Алека пуне,
а Русото нъпрау мъ уби! Бравос! Ши тъ земъ в икипъ!

На добър час, thefaceoftheshadow!
Имаш око и талант за рисуване и водиш добре читателя през патилата на героя си.
цитирай
20. thefaceoftheshadow - aqualia
05.09.2010 18:28
Благодаря ти много за посещението! Коментарът ти ме зарадва искрено! Поздрави и от мен!
цитирай
21. priqtel12 - Поздрави за поредния разказ,
05.09.2010 20:00
написан с чувство за хумор и правдивост-отразява точно нашата действителност :)))!
цитирай
22. thefaceoftheshadow - priqtel12
05.09.2010 20:02
Благодаря, че следиш нещата, които пиша! Радва ме, че все пак не оставам незабелязан! Поздрави!
цитирай
23. roza17 - Здравей!
05.09.2010 21:05
И да знаеш - месото от лебеди не се яде:))) Те са само за красота - като блондинките:)))
цитирай
24. thefaceoftheshadow - roza17
05.09.2010 21:09
По-точно не бих се изразил! Поздрави!
цитирай
25. hri - Добро, но защо ли ми е толкова поз...
05.09.2010 23:17
Добро, но защо ли ми е толкова познато?
Краят е адски неочакван, но много верен и ме зарадва.
цитирай
26. thefaceoftheshadow - hri
05.09.2010 23:18
С всичко трябва да свикваме колега! Журналисти сме! (почти) Поздрави!
цитирай
27. pegas08 - Хм,
06.09.2010 08:50
готино!
цитирай
28. ivesa - Поставянето на цели е изключително важен момент...
06.09.2010 13:09
в мисионерската работа.Нали трябва да се знае към какво се върви?Поздрави и честит празник!:)))
цитирай
29. thefaceoftheshadow - pegas08
06.09.2010 16:36
Благодаря, че се отби! Поздрав!
цитирай
30. thefaceoftheshadow - ivesa
06.09.2010 16:37
Честит и на теб! И благодаря за коментара!
цитирай
31. magnoliya - Хареса ми!
06.09.2010 20:41
Разказът ти е увлекателен, прочетох го с удоволствие! Надявам се и в бъдеще написаното от теб да ни радва, да създава само положителни емоции! Напред, бъдещето е пред теб!
цитирай
32. thefaceoftheshadow - magnoliya
07.09.2010 10:26
Надявам се да не ви разочаровам! Много се радвам, че обърна внимание! Поздрави!
цитирай
33. makont - Очите на страха са големи,
07.09.2010 15:48
"гигантски пазачи", "огромни врати" и бедите следват една след друга. харесва ми как си предал неговите емоции. Наистина, виж как от тъжните неща може да се получи нещо усмихващо.Умееш го това писането, успех!
цитирай
34. thefaceoftheshadow - makont
07.09.2010 19:36
Благодаря ти за мнението! Радвам се, че така мислиш! А от тъжните неща, понякога излиза и нещо забавно... разбира се, само понякога! Поздрав!
цитирай
35. enjoy6 - Е, и аз искам да те похваля,
07.09.2010 19:53
наистина комично, но и много реалистично!
Тези, които умеят да се шегуват със себе си,
значи са преборили Егото и това е първа предпоставка
за успех!
Милата родна картинка е ясна, но когато гоним мечтите си
разбираме, че си е струвало да извървим пътя, въпреки всичко!
И да знаеш, сигурна съм, че от теб ще излезе голям журналист и
съм сигурна, че ще те чета!:)
цитирай
36. thefaceoftheshadow - enjoy6
07.09.2010 20:04
Благодаря ти за мнението! Дано някой ден изгрее и моята звезда. Коментари като твоите ме карат да вярвам и да продължавам да се боря. Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1208529
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930