Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2011 12:43 - Последна чаша
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 11182 Коментари: 34 Гласове:
64

Последна промяна: 30.04.2011 12:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Днес искам да ви запозная с поредния си съботен разказ. Той за онези, които са грабили и са били ограбвани от живота. За онези, които мечтаят... и за онези, които осъзнават колко безсилни са пред невъзможността на мечтите. За онези, които живеят... и за онези, които съществуват унищожавайки след себе си всичко добро. Един разказ, за всеки един от нас. Надявам се да ви хареса!

Нищо, което някога те е докоснало и е успяло да те промени, не може да си отиде от сърцето ти. Миналото не може да напусне портите на душата. Не можеше да си отиде от двамата непознати, които бяха заедно, за да победят самотата. Различните им посоки, се превърнаха в една. Раните им, изпитваха една болка. Опитваха се да загърбят миналото, като си мислеха, че така, ще забравят злото, което обкръжаваше изтерзаните им сърца.

Един неудачен писател и една забравена певица.

Жената стоеше на масата в края на стаята с чаша в ръка. Бе свела глава към пода, а усмивката на устинте й, подсказваше за алкохолната омая. Приятно чувство, което на сутринта щеше да прерастне в унищожителен и неприятен махмурлук. Но в този момент, това не я интересуваше. Тя просто стоеше, заслушана в нощната тишина, заслушана в мислите си и в мечтите , които най-после изглеждаха като щастлива реалност. Не бяха пречупените призрачни фигури, които всеки път мачкаха нейните чувства.
Да, тя наистина беше звезда. Обичаше да пее. Обичаше живота. Раздаваше се на сцената. Влюби се в хорските похотливи погледи, в техните овации, в цветята, които й подаряваха. И искаше, още и още.
А истинското унищожение започва, когато поискаме всичко за себе си. Нейните мечти се събраха в една унищожителна мания за величие. Мачкаше наред. Дереше чуждите лица и хвърляше прах в очите им.
Какво носеше тя в душата си? Пречупена злоба. Изхвърлени сълзи, които бе събирала като трофеи, свидетели на нейните пирови победи. Победи, защото наистина успя да покори върха. Пирови, защото изхвърли душата си от този връх. Удави я в кръвта от раната, която сама си бе причинила. Не бе я усетила на време и сега се взираше в себе си, търсеща някакво изгубено съкровище в празнотата на своето тяло. Тишината я плашеше. Нямаше кой да заглуши болката, която разкъсваше кожата й и караше кръвта да излиза от устните като пламъци. Посинялото от студ тяло се гърчеше под ударите на камшика. Камшик създаден от грешките на нейното зло. От нейните егоистични мечти, които сега плюеха в лицето й. Хвърляха по нея камъни, които превръщаха сълзите й в капки кръв. Удряха отново и отново, докато накрая тя не намери спасение в алкохола. Той бе единственото й успокоение, когато певицата изгуби всичко и остана на улицата.
В лудостта си, изведнъж започна да чува щурци. Красивата им музика я трогваше до сълзи. Спомняше си за безгрижните детски дни. За красивите залези, които посрещаше заедно с цялото си семейство. Бе останал само този последен звук на весел щурец, готов да умре след песента си...
Младият писател Йоан Геров видя жената в едно от нейните странни състояния.
-В какво сте се заслушала госпожо?-попита я той тогава.
-Че как в какво, нима не чувате? Щурецът... Толкова красива песен...
Той я гледаше, сякаш срещу него стоеше някаква странна, но интересна находка.
-Знаете ли, че щурците умират след най-красивата си песен...?
Тогава, той я хвана под ръка и я заведен в дома си. Даде й една от роклите на майка си, починала преди години. Остави я да се изкъпе, а неговото въображение вървеше в апетитната посока на сензацията. Той искаше да разкаже историята на тази жена. Искаше да пише за лудата, която търсеше щурци насред градини от каменни блокове и боклуци.
Ала и той се страхуваше да признае истината.....
Бе я приютил, защото не искаше да се чувства изоставен от света. Искаше човек, с когото да споделя мълчанието си. И го получи. Но така и не получи своите минути слава. Никой не поиска да прочете творчеството му. Мислеше, че сега ще е по-различно. И пишеше. Пишеше за тази луда жена. И докато го правеше, тя пиеше поредната си чаша грях. Поредната чаша червено отчаяние, което щеше да я стопли и да й припомни, че болката, можеше да бъда победена.
-Как лесно човек... може да се превърне в предмет...
Писателят вдигна глава от пишещата си машина.
-Какво имаш предвид?
-Как какво... оставил си ме тук, да седя и да показвам кирливите си ризи... За да ги опишеш в своето книжле.
Горчив смях се изля от устните й.
-Какво се оплакваш, нали си на топло? Не си отвън, където вече заваля и сняг. Ако не бях аз, бездомните пумиари щяха да те разкъсат или да пукнеш гладна и замръзнала.
-Топлина?-отвори широко очи тя.-Топлина...? Това забравих какво беше... Отдавна го премахнах от живота си.
Надигна чашата и я изпи до дъно. Хвърли я на пода и парчетата се разпиляха, като нейните погубени мечти. Тя беше жена без живот, без име и без съзнание. Едно същество, което се бе сблъскало с истината, и тази истина го бе превърнала в един получовек. В една изгнила красота, която със себе си носеше единствено сълзи и обвинения. Нима Йоан не беше като нея? Нима не се мразеше, задето знаеше, че няма смисъл да се бори? Защо да го прави, когато бе осъден завинаги да живее със своята некадърност? Да се примирява с нея, за да си спести поредното разочарование. За да си спести поредния смях в лицето, който сякаш го разпъваше на кръст. Поредния безсмислено похабен лист, в който се превръщаше живота му.  Едно изстискано въображение без талант. А какво беше един писател без силата на перото си? Той трябваше да приеме своята присъда. И я прие. Тихо, спокойно, без да се опитва да се бори срещу безсилието, дарено му от Създателя. Той беше просто едно малко човече, което се тровеше с вярата, точно както и алкохоличката пред него намираше утеха в парещите глъдки. Защото въпреки всичко, все още вярваше, че някъде там грее и неговата звезда. Някъде там, го очакваше неговия успех. Без да знае, че отдавна е обречен.
Между тях двамата нямаше почти никаква разлика. Те бяха жертви на модерния свят, забил златните си игли, в тяхната човешка кожа.
Жената потъна в своето блаженно униние. До следващата сутрин. Тогава щяха да разберат, че и последната чаша, вече е изпита. Както тя, така и той.

 







Гласувай:
64



Следващ постинг
Предишен постинг

1. desilazarova - Всеки изпива горчивата чаша на ж...
30.04.2011 14:06
Всеки изпива горчивата чаша на живота си в един момент! Поздрави за хубавия разказ!
цитирай
2. thefaceoftheshadow - desilazarova
30.04.2011 14:11
Благодаря ти! Поздрави! :)
цитирай
3. ivankalilova - Привет Ванка!МНОГО МИ ХАРЕСА РА...
30.04.2011 14:14
Привет Ванка!МНОГО МИ ХАРЕСА РАЗКАЗА.......ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Живота е като стадион – някои идват да се състезават, други да търгуват, най-щастливите да гледат и да се наслаждават. Така и в живота едни се раждат жадни за слава, други – за печалба, а философите – единствено за истината.....а каква ли е тя ......знае ли някой.........
Чашата на живота щеше да сладни непоносимо, ако в нея не капеха и малко горчиви сълзи...............
Хубава вечер!
цитирай
4. thefaceoftheshadow - ivankalilova
30.04.2011 14:23
Радвам се, че ти хареса! И да, така е... но сълзите след като осъзнаеш някои свои действия са още по-горчиви. Поздрави!
цитирай
5. kometapg - Всеки изпива своите горчиви чаши, ...
30.04.2011 15:01
Всеки изпива своите горчиви чаши, волно или неволно. Тъкъв е животът - коктейл от горчивина, сълзи и още нещо - вярата и мечтите, че ще дойде някога този ден, който ще осмисли нашето съществуване! И ако не са те, тази чаша наистина може да е твърде горчива, до непоносимост дори! Поздрави за чудесния разказ!
цитирай
6. thefaceoftheshadow - kometapg
30.04.2011 15:12
И все пак, дори и мечтите умират. Поздрави!
цитирай
7. erato7 - Поздравления, Ванка!
30.04.2011 15:31
Поздравления, Ванка!
цитирай
8. thefaceoftheshadow - erato7
30.04.2011 15:32
Благодаря ти много! Поздрави!
цитирай
9. amore - Хубав разказ! Хареса ми, независимо, че остави малко горчилка.
30.04.2011 17:17
Мечтите умират, само тогава, когато се превърнат от мечти в егоцентрични желания. Разликата между чистата мечта и жаждата за слава или власт е само в чувството, което я ражда. Когато извира от сърцето - е мечта. Когато започне да служи на гордостта, а не на чистата радост - се превръща в горчива чаша. И трябва да бъде изпита, за да прочистиме сърцето и съществото си. Благодаря за поучителния разказ. Сърдечен поздрав!
цитирай
10. thefaceoftheshadow - amore
30.04.2011 17:23
Казах цялата истина и много се радвам, че го разбра. Благодаря ти за коментара. Поздрави!
цитирай
11. iliada - И последният е силен ,Ванка!
30.04.2011 17:33
Поздрави!
цитирай
12. thefaceoftheshadow - iliada
30.04.2011 17:38
Благодаря ти! Поздрави!
цитирай
13. pevetsa - Поздравления Ванка, силен разказ, ...
30.04.2011 17:47
Поздравления Ванка, силен разказ, подканващ към размисъл за живота на всеки от нас.
цитирай
14. thefaceoftheshadow - pevetsa
30.04.2011 17:48
Благодаря ти, че си тук! Радвам се, че разбра! Поздрави!
цитирай
15. kalin8 - Поздравления и от мен !
30.04.2011 18:12
Хубав разказ!!!
Б.
цитирай
16. thefaceoftheshadow - kalin8
30.04.2011 18:13
Радвам се, че харесахте! Поздрави!
цитирай
17. elenasim1 - Не само харесах, а и споделих за да се разпространи и се вземе поука!!!
30.04.2011 18:21
Поздравления за невероятният разказ. С наслада погълнах на един дъх и сърдечни поздрави и от мен!!!
цитирай
18. miaa - Тъжно Е...Когато няма смисъл в живота!
30.04.2011 18:43
Силен разказ, за човешките съдби! Поздравления!
цитирай
19. thefaceoftheshadow - elenasim1
30.04.2011 19:43
Радвам се, че го усети по този начин. Благодаря ти! Зарадва ме! Поздрави!
цитирай
20. thefaceoftheshadow - miaa
30.04.2011 19:43
Тъжно е, наистина... Но е толкова реално... Поздрави!
цитирай
21. willa - горко на онез, които подминат мъдростта на смирението...
30.04.2011 22:26
Поздравления!:)
цитирай
22. thefaceoftheshadow - willa
30.04.2011 22:28
Благодаря ти! Поздрави!
цитирай
23. naidobriq - Много ми беше интересно
30.04.2011 23:04
Поздрав..
цитирай
24. thefaceoftheshadow - naidobriq
30.04.2011 23:20
Радвам се, че хареса! Поздрави!
цитирай
25. stela50 - Поздрави за хубавия разказ ...
01.05.2011 11:43
Две съдби ,поводи за размисъл ,силни послания .
Благодаря !
цитирай
26. thefaceoftheshadow - stela50
01.05.2011 11:50
Аз благодаря! Радвам се, че хареса! Поздрави!
цитирай
27. shaffi - истинско....
02.05.2011 20:24
със сигурност тази чаша е изпита до дъно..но винаги има надежда да се напълни чашата с по-добро вино...поздрав!
цитирай
28. thefaceoftheshadow - shaffi
02.05.2011 20:28
Надявам се това да е така, нека за всеки има надежда! Поздрави!
цитирай
29. mariposatracionera - Хубаво. Истинско. тъжно. благо...
04.05.2011 11:58
Хубаво. Истинско. тъжно. Благодаря ти, Иване!
цитирай
30. thefaceoftheshadow - mariposatracionera
04.05.2011 21:53
Радвам се, че ти хареса! Поздрави!
цитирай
31. razkazvachka - ...и знаеш ли, съзнанието ми се съпротивлява -
07.05.2011 11:11
не може да е последна - веднъж си мислех, че съм приключила с последната -- - - не става така - като прекрачиш границата, виждаш, че си в началото на нещо друго, е ако не си се отдалечил, връщат те....
цитирай
32. thefaceoftheshadow - razkazvachka
07.05.2011 11:56
Всичко зависи от действията на човека след последната глътка! Поздрави!
цитирай
33. dianav340 - Bravo!
17.05.2011 07:37
Чете се на един дъх!
цитирай
34. thefaceoftheshadow - dianav340
19.05.2011 23:20
Радвам се, че ти хареса! Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1209805
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930