Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 11:36 - Кръстопът на изкуствата и светът на мечтите
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 2382 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 18.02.2013 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кръстопът на изкуствата и светът на мечтите

image

Седмото издание на „Кръстопът на изкуствата“ ни посрещна в галерия „Класика“. Както и при предишните издания на културното събитие и сега беше пълно с  усмихнати лица и много положителни емоции. Седмото издание на „Кръстопът на изкуствата“, започна с презентация на предните издания на събитието. След него на многобройната публика бе представена пиесата за малки и пораснали деца „Щур и Враби“, постановчик на която е една от организаторките на Кръстопътя, Весислава Савова.  Децата гледаха с интерес двамата симпатични герои, живеещи в Голямата гора и запознали се край Големия дъб. „Приятелството е най-голямото щастие на Земята.“ Това послание отправяше към младата публика всяко действие на героите. В нея интересно бяха вплетени и мотиви за предстоящия първи март, като така децата от публиката се запознаха по-лесно с българските обичаи, свързани с мартениците. „Народ, който уважава традициите си, винаги ще има щастливо бъдеще.“ беше отправено към малките. Малката актриса Катрин Крумова се включи в постановката и с увереността на свикнал с публиката оратор изрецитира стих посветен на предстоящия български празник.

image

В ролята на Щур видяхме Поликсения Ангелова, а Враби бе изигран от Илияна Делева, като така двете показаха, че са добри не само в писането,  но и на актьорската сцена.
Освен като сбъдната мечта за децата, първият Кръстопът за 2013 сбъдна и желанията на много непубликувани досега автори. Именно с втората изненада на събитието. Това беше премиерата на алманаха „Кръстопът на изкуствата“, събрал на едно място 27 автора. На всеки от тях беше даден шанса да се изяви на сцената. Веси Савова, съставителят на алманаха, благодари на издателството „Екопрогрес“ за подадената ръка и на Петър Маринов за вътрешното оформление и корицата. Тя даде старт на представянето, викайки при себе си Валерия Тодорова, която освен участието си в сегашния сборник, призна, че има и две издадени стихосбирки. Донка Чолакова, изявила се и като актриса в пиесата на Веси „История с дух“, също намира участие в алманаха. Двете с Весислава се пошегуваха, че тя все още няма своя книга, защото чисто и просто я мързи. Дона впечатли публиката с едно тристишие на немски, с което поиска да докаже, че и този език може да звучи красиво. Хорър майсторът Донко Найденов този път изненада публиката, участвайки в сборника не с някой разказ с ужаси, а със стихотворение. Злодеят на годината, разбира се, не изневери на себе си и позволи на Веси Савова артистично да прочете неговото стряскащо стихотворение „Кошмарен сън“.  Но Алманахът тепърва щеше да изненадва публиката. В него намери участие и едно много талантливо 16 годишно момиче, Илияна Дадарова, която бе представена от своята преподавателка Веселка Христова. Тя сподели с публиката, че младата дама пише, за да вдъхне кураж на сестра си, че заедно могат да преодолеят всяка трудност.
Щур и Враби също участваха в сборника, и то като талантливи автори. Илияна Делева, освен превъплътила се в забавен герой участва в новата книга с приказка, посветена на приятел. Поликсения Ангелова сподели, че всички, които участват в алманаха са дали част от себе си и няма как да не го чувстват като нещо свое. Павлина Гатева се представи със своето стихотворение „Груйо, който живее в една пряка на Витошка“. Нейното участие в новоизлязлата книга е едва началото на хубавите неща, които ще се случват на талантливата поетеса. На 21-ви март от 18.30 часа в читалище „Николай Хайтов“ ще бъде премиерата на нейната нова стихосбирка.
Румяна Пелова взима участие в сборника с поредица от сонети, посветени на майка й, а пред публиката представи „Розов сонет“. Първа голяма публикация бяха и стиховете, с които участва в алманаха Силвия Топурска. Не само нейните мечти се сбъднаха на чудесното събитие. Много автори се срещнаха с публиката и най-после показаха таланта си. Благодарността в очите им се четеше отдалеч, а щастието се превърна в нетърпение да стъпят на сцената.

image

В края на събитието бяха промотирани две събития, на които можете да отидете още днес. Първото от тях ще се състои във Военния клуб от 18.00 часа, днес, на 18-ти февруари, когато млади историци ще представят „Петте големи лъжи в българската история“. Ако пък се интересувате повече от новия проект за филм за Апостола на свободата „Левски“, може да заповядате в галерия „Класика“ от 18.30 часа, където започва изложбата за финансова подкрепа на проекта посветен на великия българин, чиято идея е да бъде финансиран от народа. Пък и датата на изложбата не е случайна. Днес се навършват 140 години от обесването на Васил Левски! Поклон пред него и пред безсмъртното му дело!

Иван Русланов
Снимки: Русин Катански

 




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1210169
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930