Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2014 12:29 - Да поговорим за таланта на... Сев Самоковлийска и нейната Стрина
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 3465 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дами и господа, след доста дълго време при вас е второто издание на моята рубрика "Да поговорим за таланта на...". В нея за първи път говоря не само с автора на дадено произведение, но и с героя от книгата му. С риск за писателското си самочувствие, реших в днешния материал да включа и "Стрина"-та на Сев, култовата героиня от последната книга на авторката. Защо със страх поех в тази посока? Вижте в следващите редове. :)))

image

1.Стрино, представи на широката публика създателката си и наш гост днес.

Стрина: Пишман журналист, писател, критик и човек, губещ си времето с кученца с ранени лапички и деца-сираци.

2.Как започна вашата дружба?

Сев: Нашата дружба е вечна, така да се каже. Стрина е част от мен, мога да кажа тази част, проявяваща най-голямо постоянство и упоритост. Тя е моя Хайд така, както аз съм нейния Джекил...

Стрина: Никаква дружба няма между нас. Тя е моята Кичка – заслужава само презрение и гонение.

3. Сев, от къде ти дойде идеята да пишеш точно за този персонаж?

Сев: Може да се каже, че идеята се роди на два етапа. Първо, по време на представянията на първия ми сборник с разкази  – „Скрити белези” , научих за една известна в интернет средите учителка от моя роден град, която подлагала на критики всичко и всички. Дълги нощи сънувах кошмари, свързани с  Брадвата/Секирата, не помня как точно я наричаха и евентуалното представяне на сборника в същия този град.

Вторият етап дойде, след мое отрицателно ревю на първата книга на един млад автор, ревю, което както разбрах беше повлияло много зле на момчето, а в последствие беше и свалено от сайта, който ми го беше поръчал. Тогава нещата си дойдоха на мястото. „Стрина” се появи точно 4 месеца след това...

4. Стрино, защо си толкова лоша към българския автор? И той душа носи…

Стрина(извърта очи с досада): Какъв автор? Какво изобщо наричаш автор, младежо? Написал там две книги, издал ги и вече се има за писател. Ами темите? Емигранти, супер герои... Това сериозна литература ли е, питам? (Размахва пръст към интервюиращия.) Къде останаха вечните теми? Борбата с турското робство, родолюбието?   

5. Сев, как ти се справяш със стрините?

Сев: Взимам положителното от критиките – тоест това, което не е просто злобно заяждане, а е с основание. Останалото се опитвам да пратя по дяволите. Разбира се и на мен не ми се получава винаги, но човек придобива имунитет с времето.

Стрина(намесва се неудържимо): Положителното взимала, моля ви се! Какво положително можеш да взимаш от критики?

6. С какво тази книга е по-различна от останалите ти?

Сев: Амиии... Предишните ми две книги са „Скрити белези” и „Скрити белези”, преведени на испански... Така че с всичко J По-различна е от всичко, писано досега, защото е първи опит за нещо по-дълго, по-комплексно. Спомням си, по време на час по литература, учителката ни говореше за Елин Пелин. За това, че той е майстор в една изключително трудна област на литературата – краткия разказ. А аз, с присъщо на младостта самочувствие реших, че ще го надмина. Естествено, далече оставам от неговото майсторство, но достатъчно време се занимавам с това, за да попадна в капана на късите форми.

7. Стрино, кой ти е любимият момент от една премиера?

Стрина: Моят.

8. Сев и Стрина. Гостуването ви при мен приключва. Пожелайте по нещо на читателите ни.

Сев: Да срещнат възможно най-много от своите стрини, защото те ни помагат да изградим имунитет срещу „троловете” и да се научим да защитаваме това, в което вярваме.

Стрина: Да си купят най-сетне от книгата ми „Сатанински строфи”.

image




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. armorica - Много интересна е
27.04.2014 13:43
тази Стрина!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1208395
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930