Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 13:17 - За смисъла на ужаса в „Сянката“ на Сибин Майналовски
Автор: thefaceoftheshadow Категория: Други   
Прочетен: 2235 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 19.06.2013 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
Литературна творба без смисъл, е като човек без душа. Виждаш го, че съществува, там някъде в ъгъла, опитваш се да общуваш с него, но нещо не се получава. Просто защото няма живец. Така е и с литературата. Не дадеш ли някакво послание на думите си, не накараш ли читателя да мисли след последната страница на книгата си, то по-добре си търси друго занимание. Защо започвам така ревюто за сборника на Сибин Майналовски „Сянката“? Защото това е сборник, който ще бъде запомнен. Кой е казал, че във фентъзито, във хоръра не може да се кажат важни житейски послания, които да бъдат до болка съвременни? Сибин доказва, че дори най-кървавата история, може да те остави на финала с отворени широко очи, търсещи истината скрита някъде отвъд. Защото всеки от разказите в „Сянката“ носи някакъв смисъл. Как третираме по-различните хора? Колко точно подценяваме близките си? На какво сме способни за глътка нежност? Това са едва част от темите в книгата. С изключително оригинални и грабващи сравнения, авторът успява да предаде ужасът в разказите, а на финала осъзнаваш, че всъщност започваш да симпатизираш на злодея и ти е мъчно за всичко през което е преминал. Сибин не оставя и секунда, в която да си починеш от действието. В разказите му винаги нещо се случва, няма и една дума казана не на място. Стилът на автора е изключително четивен, книгата върви бързо и ще се изненадате, кога ще се озовете пред последния разказ. Разбира се, ще искате още. Авторът не се е лишил и от обилно количество чувство за хумор в новия си сборник. Той може едновременно да ви накара да се смеете и да потръпвате заради ужасяващите картини, които рисува в поредното си произведение. В книгата има и някои разкази в жанр „фантастика“, които също се отличават с оригиналност и много добре описани герои и действия.
Сред личните ми фаворити са разказите „Сянката“, „Някой друг да не ми харесва котето“ и „10 мг внимание“. Всички те, описващи по сърцераздирателен, на моменти стряскащ начин какво се случва с личността, когато е изоставена от човечеството, когато е гледана като нещо уродливо и зло, като обикновена обвивка. „Спокойствие“ Инкорпорейтид е от разказите, които оставят най-шокиращите си изненади за накрая. „Третият закон на Толкин“ ще развесели феновете на жанра.  Като цяло всички разкази са на много високо ниво и не мога да се сетя дори за един, който да има откровени слабости.
Макар и досега да не бях чел нищо от Сибин Майналовски, с тази му книга, открих, че той е сред големите ни съвременни майстори на словото. Със сигурност ще се доверя на преценката си от новия сборник и ще потърся и останалите творби на автора. Напоследък „Сянката“ жъне все по-големи успехи в книжарниците, особено в „Хеликон“, където се изкачва все по-високо в класациите. В общи линии това са изживени, емоционални разкази, които са идеални ако ви се чете нещо интересно и едновременно смислено по време на лятната почивка.

Иван Русланов
19.06.2013

image





Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: thefaceoftheshadow
Категория: Други
Прочетен: 1205017
Постинги: 157
Коментари: 2986
Гласове: 10155
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031